פיתות חומוס ללא גלוטן
2017-11-11- רמת קושי:בנוני
- Add to favorites
פיתות חומוס ללא גלוטן
הרבה מאוד חוששים מטעמו הדומיננטי של החומוס וכיצד הוא ישפיע על הפיתות.
במתכון זה, יש כ- 15% קמח חומוס ולכן טעמו לא יורגש באופן אגרסיבי ומצד שני נהנה מעושרו החלבוני של החומוס.
החומוס עשיר מאוד בחלבון (18%-23%) וככול שיש לנו יותר חלבון בקמח ללא גלוטן, ככה קל לנו יותר לעבוד עם הבצק. דבר זה מביא אותנו למתכון מושלם לפיתות ללא גלוטן עם קמח חומוס, דוחן, אורז מלא, ללא חומרים משמרים או תוספים תעשייתיים וכאמור, ללא גלוטן – מיותר לציין 🙂
גם במתכון זה יש את האפשרות להשתמש בתערובת קמחים מוכנה מסדרת "שי של הטבע" (כאן השתמשתי בקמח בצק דק מסדרת הקמחים "שי של הטבע" המכיל קמח חומוס) או במקמחי מקור( גם אותם ניתן למצא בסדרת קמחי המקור "שי של הטבע") ולערבב את התערובת לבד.
שי ללא גלוטן
- 800 גרם קמח בצק דק - שי של הטבע
- 310 גרם קמח אורז מלא 2 כוסות
- 120 גרם קמח חומוס 1 כוס
- 130 גרם קמח דוחן 1 כוס + כף
- 100 גרם עמילן טפיוקה 3/4 כוס
- 85 גרם עמילן תפו"א 1/2 כוס
- 65 גרם קורנפלור 1/4 כוס
- 7 גרם קסנטן גאם כף שטוחה
- 3 כפות סוכר חום
- 1 כף שמרים יבשים 10 גר' או 30 גר' שמרים טריים
- 1/4 כוס שמן זית
- 700 -750 מ"ל מים 3.5 כוסות
- 1 כף שטוחה מלח 6-7 גרם
- במיקסר עם וו לישה מערבבים תערובת קמח בצק דק - שי של הטבע(אופציה 1) או את כל הקמחים, קסנטן גאם (אופציה 2) עם השמרים, וסוכר במשך כמה שניות.
- מוסיפים מחצית מכמות המים ולשים כדקה.
- מוסיפים את המלח ואת רוב המים בהדרגה (נשאיר חצי כוס בערך).
- בהדרגה מוסיפים את השמן ולשים עוד כמספר דקות עד שהשמן נספג ומקבלים בצק מעט דביק. במידה וחסר מים מוסיפים את החצי כוס הנותרת. בשימוש בקמח טף כמעט בוודאות נזדקק לתוספת המים. הערה חשובה: למרות שמהות הלישה היא יצירת גלוטן, ולמרות שכאן אין לנו גלוטן, הלישה הארוכה היא מאוד חשובה משתי סיבות. הראשונה: מדובר במספר רב של קמחים ואנחנו רוצים שהם יתאחדו באופן מושלם. הסיבה השנייה היא כמות הנוזלים היחסית גדולה(מים + שמן) שגם כאן אנחנו רוצים שהם יספגו באופן מרבי בקמחים השונים. אז לא לחסוך בלישה....
- מכסים ומתפיחים כ-35 עד 45 דקות.
- מחלקים את הבצק לכדורים של 120 גר` כל אחד.
- מרדדים על נייר אפייה את הכדורים לצורה של פיתה.
- האפייה הנוחה ביותר היא על סיר פיתות חשמלי. אפשר לקנות כזה בכל שוק והסיר הגדול(אפייה של 4-5 פיתות ביחד). שמים את הפיתה על מגש האפייה(זהירות הסיר לוהט בטירוף!!!) ואחרי דקה הפיתה המוכנה. קמח הטף נוטה להישרף מהר יותר מקמח אחר ולכן יש להקפיד על זמן האפייה. ברגע שהפיתה מתנפחת להוציא.
- תנור. מדליקים את התנור על החום הגבוה ביותר (250-300) במצב של גריל. לוקחים תבנית רגילה, הופכים אותה ושמים בחלק האמצעי של התנור. מלהיטים את התבנית מספר דקות.
- שמים בזהירות את הפיתה עם נייר האפיה על התבנית הלוהטת. לאחר כ- 3-4 הפיתה מוכנה. יתכן כל כמה סיבובים, נצטרף לעצור ולהלהיט מחדש את התבנית.
Average Member Rating
(3 / 5)
2 People rated this recipe
Related Recipes:
Gluten Free Hummus Pitas
2017-11-11- רמת קושי:בנוני
- Add to favorites
Gluten-free Hummus Pita
Many people fear the dominant flavor of hummus and how it will affect the pita.
In this recipe, there is about 15% chickpea flour and therefore its taste will not be felt aggressively but we will still enjoy the protein richness of hummus.
Hummus is very rich in protein (18% -23%) and the more protein we have in gluten-free flour, the easier it is for us to work with the dough. This brings us to a perfect recipe for gluten-free pita bread with chickpeas flour, millet, whole rice, no preservatives or industrial additives and as mentioned, gluten free – Needless to say 🙂
This recipe also has the option of using a ready-made blend of the "Shay's Naturals" series (here I used the flour dough from the series of "Shay's naturals" flours containing hummus flour) or in the originators (also found in the "Shay's Naturals") and then mix the mixture alone.
Shay's Naturals
- 800 grams Thin Dough Flour - "Shay's Naturals"
- 310 grams whole rice flour 2 cups
- 120 grams Hummus flour 1 cup
- 130 grams millet flour 1 cup + 1 tsp
- 100 grams Tapioca starch 3/4 cups
- 85 grams potato starch 1/2 cup
- 65 grams cornflour 1/4 cup
- 7 grams Xanthan gum 1 flat tbsp
- 3 tbsp brown sugar
- 1 tbsp dry yeast 10 grams or 30 grams of of fresh yeast
- 1/4 cup olive oil
- 700 -750 ml water 3.5 cups
- 1 flat tbsp salt 6-7 grams
- In a mixer with a kneading hook, mix thin flour mixture - "Shay's Naturals" (Option 1) or all the flour, Xanthan Gum (Option 2) with yeast, and sugar for a few seconds.
- Add half of the water and mix for about a minute.
- Add the salt and most of the water gradually (leave about half a cup).
- Gradually add the oil and mix for another few minutes until the oil is absorbed and you get a dough that is a little sticky. If water is needed, add the remaining half cup. In the use of Teff flour, we will almost certainly need more water. Important note: Although the essence of kneading is the creation of gluten, and although here we do not have gluten, long kneading is very important for two reasons. The first reason: It is a large number of flours and we want them to unite perfectly. The second reason is the relatively large amount of liquids (water + oil) that here too we want them to absorb evenly in the various flours. So don't save on the kneading time....
- Cover and let rise for 35 to 45 minutes.
- Divide the dough into balls of 120 grams each.
- Roll the balls on the baking sheets into the shape of a pita.
- The most convenient baking is on an electric pita pot. You can buy one in each market and the pot is big (baking 4-5 pita together). Put the pita on the baking tray (caution the pot is extremely hot !!!) and after a minute the ready pita. The teff flour tends to burn faster than other flours and therefore the baking time should be observed. As soon as the pita swells they need to be taken out.
- Oven. Turn on the oven at the highest temperature (250-300) in a grill condition. Take a regular pan, turn it over and put it in the middle part of the oven. Heat the pan for a few minutes.
- Carefully place the pita with baking paper on the baking pan. After 3-4 minutes pita is ready. It may be that every few batches, we will need to stop and reheat the baking pan.
כתיבת תגובה
Average Member Rating
(3 / 5)
2 People rated this recipe