טורטייה ללא גלוטן
2017-12-30- רמת קושי למתכון:קל
- Prep Time : 0m
- Cook Time : 0m
- Ready In : 0m
טורטייה היא לחם עגול, מעיין פיתה ללא שמרים (ולכן ללא תפיחה) שמקורו במקסיקו שבמרכז אמריקה.
כיום הטורטייה נפוצה בכל העולם, כאשר ישנם שני סוגי טורטיות עיקריים טורטיה מקמח תירס והשנייה מקמח חיטה (בעידן הצליאק נולדה לה גם הגרסה השלישית – טורטייה ללא גלוטן, למרות שהמקורית מקמח תירס היא ללא גלוטן) .
את הטורטייה מקמח תירס, ניתן להכין מקמח תירס לבן (masa) ולא מכל קמח תירס.
הסיבה לכך היא שבניגוד לקמח (כל קמח – חיטה, כוסמת, דוחן, טף, סורגום וכו'), שנוצר על ידי טחינה של גרגרים, קמח הטורטיות / ארפה מתחיל בבישול של התירס ואז טחינת הגרגרים לקבלת בצק שנקרא masa
ה- masa מיובשת ואז נטחנת, והקמח המתקבל הוא קמח הטורטיות.
מעולה! האם ניתן לבשל את התירס בבית ולהכין קמח תירס מסוג masa שדי קשה למצא בארץ?
אז זהו…לא ממש…. 🙁
התירס לא מבושל מים רגילים אלא במים עם תוספת קליפות של צדפות או אפר או אפילו סיד על מנת שהבצקים שנוצרים יהיו יותר דביקים וגמישים. תהליך זה נקרא ניקסטאמאליזציה (nixtamalization), על שם המילה האטצטקית לתירס.
לגבי אופציית החיטה או במילים "הצליאקיות" שלנו תערובת קמח ללא גלוטן או קמחי מקור ללא גלוטן, יש לנו שפע אדיר.
שימוש בכל אחת מתערובת הקמחים מסדרת הקמחים "שי של הטבע" (רב תכליתי, בצק דק או מיקס טף) ייתן לנו תוצאה נפלא, גם שימוש בקמחי מקור נטו יתנו תוצאות מדהימות וכמובן מגוון ענק של טורטיות כגון טורטייה עדשים, אפונה, טף, אמרנט, סורגום, כוסמת ועוד.
שי ללא גלוטן
- 300 גרם קמח בצק דק - שי של הטבע 2 כוסות. ניתן להמיר לרב תכליתי או מיקס טף
- 300 גרם קמח מקור ללא גלוטן עדשים אדומות / טף / דוחן/ חומוס / אמרנט/ סורגום / מש / כוסמת
- לשים היטב עד קבלת בצק גמיש ונוח לעבודה.
- יוצרים כדורים קטנים יחסית ( כדור פינג פונג פלוס קצת). אם הבצק רטוב, מקמחים מעט את הכדור.
- מחממים מחבת לחום בינוני עד גבוה. מפרידים בעדינות את הטורטייה מנייר האפייה ומניחים בזהירות על המחבת. ** הערה חשובה ** אם הטורטייה דביקה/רטובה ולא מצליחים להוציא מנייר האפייה, פשוט שמים אותה עם נייר האפייה על המחבת. אחרי 30-40 שניות הופכים (עדיין עם נייר האפייה) ומוציאים את הנייר העליון (שמקודם הוא היה התחתון). הופכים שוב, ומוציאים את נייר האפייה הנותר מהטורטייה.
- אופיים את הטורטייה במחבת עד קבלת גוון כהה מעט.
- מוציאים, מצננים ומוסיפים כל מה שאוהבים - גוואקמולי, בשר, עוף, שעועית או כל דבר אחר.
posted by רותי on ינואר 24, 2018
שלום
אני סבתא לנכד בן 9 צליאקי. ברצוני לדעת איך לערבב קמחים שונים לבצק פיצות גועות בורקסים ללחמים במקום לקנות קמח כרגיל או של תמי שהם מאד יקרים.תודה
posted by שי ללא גלוטן on מרץ 10, 2018
היי רותי,
אני מעביר סדנאות בכל הארץ שבהן לומדים לערבב קמחים.
מדובר בפתרון מושלם עבורך.
שי
posted by דורית on מאי 30, 2018
היי, אפשר להשתמש בקמח מיקס טף במקום בצק דק?
posted by שי ללא גלוטן on יוני 16, 2018
היי,
כן בהחלט. אין בעיה להחליף את הבצק דק במיקס טף.
שי