פשטידת תרד לראש השנה (וכל השנה…)

2017-09-18
  • רמת קושי למתכון:
  • Prep Time : 0m
  • Cook Time : 0m
  • Ready In : 0m

בכל חג יש הבדלים בין המנהגים של יוצאי עדות המזרח לבין אשכנז. נוסח השירה שונה, נוסח התפילות, הגדת פסח מעט שונה ועוד ועוד, אבל בראש השנה מדובר בהבדל הגדול ביותר, לדעתי.

כאשר הכרתי את אשתי, סיפרתי לה על הברכות של ראש השנה ועל "סדר" ראש השנה. היא לא ממש הבינה על מה אני מדבר, הרי מדובר בתפוח בדבש, רימון ושלום על ישראל. אז לא…לפחות לא אצלנו.

בסדר ראש השנה יש לא מעט מאכלים וברכות מעבר לתפוח בדבש ורימון, שכמובן מלווים במעדנים מושלמים.
אחד מהם הוא פשטידת תרד שהיא בעצם סוג של לביבת תרד(אחרי הכל זה מטוגן ולכן לא יכולה להיות ממש פשטידה…) הבאה מהברכה סלק –" יסלק חטאינו". איך בדיוק סלק הפך לתרד אין לי ממש מושג, כמו שהחרוסת המתוקה והנפלאה, היא המרור של פסח….

עד היום אני זוכר איך כל שנה היינו מחסלים את אותה פשטידה( גם תרד וגם כרישה) מטוגנת ומתלוננים למה אוכלים אותה רק פעם בשנה. אמא שלי הייתה יש טוענת "שזה ממש קל להכנה ואם אתם רוצים אין בעיה…" ככה הייתה עוברת לה עוד שנה עד הפעם הבאה 🙂

אז הנה הגרסה ללא גלוטן וגם לא מטוגנת, למי שרוצה, לכל השנה ולא רק פעם בשנה.

שי ללא גלוטן

פשטידת כרישה לראש השנה (וכל השנה...)
Print Recipe
    מנות זמן הכנה
    2 רינג 10 10 דקות
    מנות זמן הכנה
    2 רינג 10 10 דקות
    פשטידת כרישה לראש השנה (וכל השנה...)
    Print Recipe
      מנות זמן הכנה
      2 רינג 10 10 דקות
      מנות זמן הכנה
      2 רינג 10 10 דקות
      מרכיבים
      מנות: רינג 10
      הוראות
      הכנת הבלילה
      1. נתחיל מהערה לסוף התהליך. אם בחרנו לטגן את הפשטידה לא מוסיפים שמן לבלילה. אם החלטנו לאפות בתנור יש להוסיף חצי כוס שמן זית.
      2. מכינים פירה מתפוחי האדמה. מחוררים עם מזלג את תפוחי האדמה ומחממים במיקרו כ- 8-10 דקות עד קבלת תפוחי אדמה רכים. מוציאים בזהירות, מקלפים את הקליפה ומועכים לפירה.
      3. קוצצים את התרד ומטגנים אותו כ-6 עד 7 דקות במחבת עם 2 כפות שמן זית. הריח הנפלא של התרד המטוגן כבר יגרום לנו לרצות לחסל את הפשטידה!
      4. מערבבים את התרד עם הפירה, מצננים (חשוב) ומוסיפים את הקמח,ביצים מלח ופלפל שחור. ** אם החלטנו לאפות בתנור, יש להוסיף חצי כוס שמן זית **
      5. לשים ביד את כל הבלילה עד קבלת מרקם אחיד
      טיגון
      1. לצערנו הרב, הטיגון כמובן טעים הרבה יותר, אבל כמויות השמן לא קטנות וגם התהליך קשה יותר.
      2. טיגון: שמים במחבת שמן עד כ- 1/4 מגובה פשטידת הכרישה. בזהירות שופכים את הבלילה ויוצרים צורה של רינג (עגול). מטגנים על אש נמוכה.
      3. כאשר החלק שבשמן מוכן, בזהירות!!! שופכים את השמן לסיר קטן מניחים בצד (הפשטידה עדיין במחבת אבל ללא שמו וכמובן לא על האש). לוקחים מחבת נוספת, שופכים כף שמן מהסיר, שמים את המחבת (החדשה) על המחבת עם הפשטידה (כמו מכסה) ובזהירות הופכים. נכון לעכשיו יש לנו את הפשטידה על המחבת החדשה, ללא שמן ועם הצד הלא מוכן כלפי מטה. מוסיפים את השמן מהסיר ומטגנים עוד 5-7 דקות עד שמוכן.
      אפיה
      1. קל הרבה יותר, חשוב לא לשכוח להוסיף את השמן זית.
      2. מחממים את התנור ל 220 מעלות.
      3. בתוך תבנית על נייר אפיה מניחים את הבלילה ומשטחים לריבוע או לעיגול.
      4. אופים כ- 25 דקות ויש לנו מעדן מושלם
      שתף את המתכון

      תגובות מתכון

      תגובות (2)

      1. posted by בתיה שרייבר on נובמבר 1, 2017

        מעניין האתר שלך. הצצה ראשונה שלי. רק הערותיים: המרור של פסח הוא עלי חסה (לעיתים יש בין העלים חלקים מרים), והמהדרים=מחמירים לוקחים גם מעט חזרת (לבנה בלבד), שהיא אכן חריפה ולעיתים מרה ופחות טעימה. בשלב ה"כורך" שבסדר טובלים את המרור בחרוסת המתוקה, לסמל שהעבדות המרה הפכה לחרות מתוקה. ובאמת צריך לטבול ולנער שתתקבל מתיקות חלשה. אך רובנו טובלים וממתיקים ממש את המרור. ולגבי הסימן בראש השנה, עליו אומרים, שיסתלקו חטאינו, או שיסתלקו שונאינו, זהו עלי הסלק ולא תרד. אבל כנראה שלא היו עלי סלק, והתרגלו לקחת עלי תרד… מקווה שעשיתי לך מעט סדר…

          הגב
        • posted by שי ללא גלוטן on נובמבר 4, 2017

          תודה בתיה.
          ככה חוגגים אצלנו בבית. כנראה חלק מהעניין מנהגים שונים בעדות שונות.
          🙂
          שי

            הגב

      כתיבת תגובה

      האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

      Average Member Rating

      (0 / 5)

      0 5 0
      Rate this recipe

      0 people rated this recipe


      רגע, רגע, רגע!!! לייק כבר עשית לי ?

      אם לא, זה הזמן. קליק אחד שלוקח חצי שניה :)