פשטידת תרד לראש השנה (וכל השנה…)
2017-09-18- רמת קושי:קל
- Add to favorites
- 3 יחידות תפוח אדמה בינוני
- 4 יחידות ביצים מידה M
- 3 כפות קמח עדשים אדומות- שי של הטבע ניתן להמיר סורגום / מש / אמרנט / טף / אורז מלא
- 400 גרם תרד חבילה
- מעט מלח
- מעט פלפל שחור
- 5 גרם אבקת אפיה חצי שקית
- 1/2 כוס שמן זית ** ראו אופן הכנה ** לא חובה
- 1 כוס שמן לטיגון ** ראו אופן הכנה ** לא חובה
- נתחיל מהערה לסוף התהליך. אם בחרנו לטגן את הפשטידה לא מוסיפים שמן לבלילה. אם החלטנו לאפות בתנור יש להוסיף חצי כוס שמן זית..
- קוצצים את התרד ומטגנים אותו כ-6 עד 7 דקות במחבת עם 2 כפות שמן זית. הריח הנפלא של התרד המטוגן כבר יגרום לנו לרצות לחסל את הפשטידה!
- לשים ביד את כל הבלילה עד קבלת מרקם אחיד
- לצערנו הרב, הטיגון כמובן טעים הרבה יותר, אבל כמויות השמן לא קטנות וגם התהליך קשה יותר.
- טיגון: שמים במחבת שמן עד כ- 1/4 מגובה פשטידת הכרישה. בזהירות שופכים את הבלילה ויוצרים צורה של רינג (עגול). מטגנים על אש נמוכה.
- כאשר החלק שבשמן מוכן, בזהירות!!! שופכים את השמן לסיר קטן מניחים בצד (הפשטידה עדיין במחבת אבל ללא שמו וכמובן לא על האש). לוקחים מחבת נוספת, שופכים כף שמן מהסיר, שמים את המחבת (החדשה) על המחבת עם הפשטידה (כמו מכסה) ובזהירות הופכים. נכון לעכשיו יש לנו את הפשטידה על המחבת החדשה, ללא שמן ועם הצד הלא מוכן כלפי מטה. מוסיפים את השמן מהסיר ומטגנים עוד 5-7 דקות עד שמוכן.
- קל הרבה יותר, חשוב לא לשכוח להוסיף את השמן זית.
- מחממים את התנור ל 220 מעלות.
- בתוך תבנית על נייר אפיה מניחים את הבלילה ומשטחים לריבוע או לעיגול.
- אופים כ- 25 דקות ויש לנו מעדן מושלם
תגובות (2)
כתיבת תגובה
Average Member Rating
(0 / 5)
0 People rated this recipe
Related Recipes:
Spinach Quiche for Rosh HaShana (and for the rest of the year too)
2017-09-18- רמת קושי:קל
- Add to favorites
[sg_popup id="2" event="onload"][/sg_popup][sg_popup id="2" event="onload"][/sg_popup][sg_popup id="2" event="onload"][/sg_popup]
On every holiday there are differences between the customs of the Sephardim and Ashkenazim. The wording of the songs is different, the wording of the prayers, the Passover Haggadah is a little different, and more and more, but Rosh Hashanah has the biggest difference in customs, in my opinion.
When I met my wife, I told her about the blessings of Rosh Hashana and the Rosh HaShana "Seder". She did not really understand what I was talking about, because is about an apple in honey, a pomegranate and that is it. So no … at least not with us.
On Rosh Hashanah there are quite a few dishes and blessings beyond the apple and pomegranate, which of course are accompanied by perfect delicacies.
One of them is a spinach quiche which is actually a kind of a spinach pancake (after all it's fried and therefore can not really be a quiche …) coming from the blessing of beets – "Remove our sins." (the word ‘remove’ and the word ‘beets’ have the same root in Hebrew.) How exactly beets have become spinach I have not quite a clue, just as the sweet and wonderful Haroset, is the bitter Maror of Passover ….
To this day I remember how every year we would devour the same fried quiche (both spinach and leek) and complain about why it is eaten only once a year. My mother always claimed that "it's really easy to prepare and if you want to, I have no problem making it …" And then another year would goby until next time we ate it 🙂
So here's the gluten-free and non-fried version, for those who want to, for the whole year and not just once a year.
שי ללא גלוטן
3
medium sized potatoes
4
M sized eggs
3 TBLS
red lentil flour – shay's naturals You can convert with sorghum / mung bean / amaranth / teff / whole rice
400 grams
spinach package
a little
salt
a little
black pepper
5 grams
bakingpowder half a bag
1/2 cup
olive oil ** See directions **optional
1 cup
oil for frying ** See directions ** optional
מנות: 10 rings
-
Let's start with a note for end the process.
If you choose to fry the quiche, do not add oil to the batter. If you decide to bake it in the oven add half a cup of olive oil. -
Chop the spinach and fry for about 6 to 7 minutes in a pan with 2 tablespoons of olive oil.
The wonderful smell of fried spinach will make us want to finish the quiche! -
Mix all the batter by hand until you get a smooth texture
-
Much easier, it is important not to forget to add olive oil.
-
Heat the oven to 220 degrees.
-
In a baking pan, place a baking sheet and then place the batter and spread to a square or circle.
-
Bake for about 25 minutes and you have a perfect delicacy
כתיבת תגובה
Average Member Rating
(0 / 5)
0 People rated this recipe
posted by בתיה שרייבר on 01/11/2017
מעניין האתר שלך. הצצה ראשונה שלי. רק הערותיים: המרור של פסח הוא עלי חסה (לעיתים יש בין העלים חלקים מרים), והמהדרים=מחמירים לוקחים גם מעט חזרת (לבנה בלבד), שהיא אכן חריפה ולעיתים מרה ופחות טעימה. בשלב ה"כורך" שבסדר טובלים את המרור בחרוסת המתוקה, לסמל שהעבדות המרה הפכה לחרות מתוקה. ובאמת צריך לטבול ולנער שתתקבל מתיקות חלשה. אך רובנו טובלים וממתיקים ממש את המרור. ולגבי הסימן בראש השנה, עליו אומרים, שיסתלקו חטאינו, או שיסתלקו שונאינו, זהו עלי הסלק ולא תרד. אבל כנראה שלא היו עלי סלק, והתרגלו לקחת עלי תרד… מקווה שעשיתי לך מעט סדר…
posted by שי ללא גלוטן on 04/11/2017
תודה בתיה.
ככה חוגגים אצלנו בבית. כנראה חלק מהעניין מנהגים שונים בעדות שונות.
🙂
שי