חלת לשבת ללא גלוטן

2016-07-08
  • Prep Time : 0m
  • Cook Time : 0m
  • Ready In : 0m

את הצליאק גילנו לנסיכה שלי לקראת סוף גן חובה. אחד המשברים הגדולים ביותר הייתה כמובן חלת השבת בגן (ובמקרה של הנסיכה, כמובן חלת שבת ללא גלוטן).
כמובן, גם ארוחה בערב שישי ללא החלה היא לא אותו הדבר…

אז אומנם על החלה שלנו אי אפשר לברך המוציא (למי שזה חשוב) והיא אפילו חלבית (ניתן להמיר את החמאה בשמן, למי שזה חשוב…), אבל היא מתוקה עם טעם נפלא, ריח משכר והכי חשוב עם אווירת שבת… 🙂

בכלל בחלת שבת יש משהו מופלא, למרות שהיא מתוקה, היא הולכת נפלא עם החריימה החריף (מתוק – חריף???), היא גם הולכת נפלא עפם שוקולד (מתוק – מתוק), וכשהיא חמה עם חמאה זה ממש עונג שבת 🙂

כמו כל המתכונים, גם את החלה ניתן להכין מערבוב קמחי מקור או קמח רב תכליתי – שי של הטבע.

בתאבון,

שי ללא גלוטן

חלת לשבת ללא גלוטן
Print Recipe
חלת שבת ללא גלוטן... אחד המשברים הכי קשים בגן, אחד המשברים בארוחת שישי והאמת, סתם הרגשה מבאסת שלכולם יש חלה ורק לנסיכת הצליאק אין... אז מעכשיו, גם לה יש!
    מנות זמן הכנה
    1 20 דקות
    זמן בישול זמן המתנה
    25 דקות 45 דקות
    מנות זמן הכנה
    1 20 דקות
    זמן בישול זמן המתנה
    25 דקות 45 דקות
    חלת לשבת ללא גלוטן
    Print Recipe
    חלת שבת ללא גלוטן... אחד המשברים הכי קשים בגן, אחד המשברים בארוחת שישי והאמת, סתם הרגשה מבאסת שלכולם יש חלה ורק לנסיכת הצליאק אין... אז מעכשיו, גם לה יש!
      מנות זמן הכנה
      1 20 דקות
      זמן בישול זמן המתנה
      25 דקות 45 דקות
      מנות זמן הכנה
      1 20 דקות
      זמן בישול זמן המתנה
      25 דקות 45 דקות
      מרכיבים
      קמח - אופציה 1
      קמח - אופציה 2
      יתר המצרכים
      מנות:
      הוראות
      1. מערבבים את כל היבשים להוציא את המלח במערבל מזון עם וו לישה במהירות נמוכה במשך מספר שניות.
      2. מוסיפים בהדרגה את המים , ביצה ( להשאיר קצת בצד להברשה).
      3. מוסיפים את המלח והחמאה בהדרגה.
      4. לשים על מהירות נמוכה כ- 6-7 דקות את קבלת בצק אחיד בעל מרקם רך ונעים לעבודה.
      5. לשים ביד להוצאת האוויר ומחלקים לשלושה כדורים שווים ( 290-300 גרם).
      6. מגלגלים לצורת נקניק כל כדור וקולעים צורת צמה משלושת "הנקניקים".
      7. מתפיחים בתנור עם "אמבט אדים" כ- 30 דקות. אמבט אדים - שמים סיר עם מים רותחים בתנור, כאשר התנור כבוי ולא !!! חומם מראש.
      8. מושכים ביצה טרופה, מפזרים שומשום או קצח לפי הטעם. אפשרות נוספת, היא לחמם מעט 2-3 כפות דבש (10 שניות במיקרו) ולמרוח במקום הביצה.
      9. אופים 25 עד 30 דקות בתנור שחומם מראש ל -200 מעלות.
      10. מצננים על רשת צינון , מביאים את החריימה וטורפים 🙂 בתאבון.
      שתף את המתכון

      תגובות מתכון

      תגובות (35)

      1. posted by יהל on יולי 8, 2016

        יש אופציה ללא ביצה?

          הגב
        • posted by שי ללא גלוטן on יולי 16, 2016

          היי,
          אפשר לוותר על הביצה. זה יפגע מעט במרקם, אבל עדיין אפשר לחיות בלי הביצה.

            הגב
      2. posted by נורית לביא on יולי 23, 2016

        הבצק יצא נוזלי מאד, נאלצתי להוסיף הרבה קמח מעבר לרשום, תפחי יפה אבל באפיה נדחס כמו כל הלחמים הנטולים
        בקיצור לטעמי אין פה שום חידוש
        אולי יש טעות בכמויות
        אולי צריך להתפיח פעמיים?
        יש פער גדול מידי בין התאוריה לתוצאה

          הגב
        • posted by שי ללא גלוטן on יולי 29, 2016

          היי,
          הבצק לא אמור להיות נוזלי. הוא אמור להיות מעט רטוב, אבל כזה שניתן לעצב צורה של חלה וניתן לעבוד איתו בנוחות.
          החלה לא אמורה לצאת דחוסה מידי, עדיין מדובר בקמחים ללא גלוטן ולא חיטה, אבל לא ברמת הדחיסות כפי שתיארת אותה.
          יתכן והבצק לא תפח מספיק.
          בכל מקרה, החידוש כאן זה הרכיבים. זה חידוש מאוד גדול. אם עד היום רוב התערובות הקיימות בשוק מכילות בעיקר עמילן (עמילן = סוכר. עמילן הוא שרשרת ארוכה מאוד של רב סוכרים שהגוף שלנו מפרק אותה לסוכר/ גלוקוז הבודד) הקמחים בסדרה הזאת מכילים דגנים כגון דוחן, דורה, חומוס, טף, עדשים אדומות וכו'. כל קשר בין הדגנים האלו לעמילן/סוכר הוא רחוק לחלוטין ולכן מדובר בחידוש לא קטן ובכלל לא שולי.
          אם תרצי מוזמנת לפנות אלי בפרטי דרך הפייסבוק ונראה ביחד מה הבעיה עם החלה.
          שי.

            הגב
      3. posted by טל on אוגוסט 16, 2016

        היי שי,
        אם יש לי רק שמרים נמסים, אלו שמגיעים בשקיות קטנות, כמה צריך לשים?
        המון תודה(:

          הגב
        • posted by שי ללא גלוטן on אוגוסט 21, 2016

          אם הכוונה היא לשמרים טריים, אז הם פי 3 מהשמרים היבשים, כלומר על כל 10 גרם שמרים יבשים שמים 30 גרם שמרים טריים ולהפך כמובן.
          במקרה שלנו, 18 גרם של שמרים טריים או 6 גרם יבשים.
          שי.

            הגב
      4. posted by אביטל on אוקטובר 8, 2016

        הי שי,
        תודה על המתכון! ינוסה בקרוב ובטח יככב כמו שאר המתכונים שלך שתמיד נטרפים אצלנו…
        שאלה: לאחרונה כשאני לוחצת על המדפסת במתכון כדי לשמור את הקובץ של המתכון זה מגיע לעמוד שגיאה, לא רק בעמוד זה, בעבר זה עבד, אתה יודע אולי למה ואיך ניתן לסדר זאת? תודה!

          הגב
      5. posted by מנחם נקדימון on נובמבר 27, 2016

        האם יש להתפיח את הבצק לאחר הלישה?

          הגב
        • posted by שי ללא גלוטן on דצמבר 3, 2016

          היי מנחם.
          בהחלט עדיף להתפיח את הבצק אחרי הלישה כ- 40-45 דקות, ללוש שוב (מעט, להוצאת האוויר), לעצב את הצורה ולהתפיח שנית.
          אם אין זמן, אפשר להסתפק בהתפחה אחת. התוצאה עדיין תהיה טובה, אבל לא כמו שתי התפחות.
          שי.

            הגב
      6. posted by שני on דצמבר 2, 2016

        היי שי
        האם ניתן להכין את החלה מ'טף מיקס' ?
        אציין שאני גם לא אשתמש בביצה
        תודה

          הגב
        • posted by שי ללא גלוטן on דצמבר 3, 2016

          היי שני,
          אפשר בהחלט. לא נקבל את אותו המרקם (בעיקר בגלל החמאה) ונקבל את החלה בצבע חום, אבל מעבר לזה אין הבדל מהותי.
          בהצלחה.
          שי

            הגב
      7. posted by רחלי on ינואר 2, 2017

        הי
        רציתי לשאול מה אפשר לשים במקום קמח עדשים אדומות?אפשר טף?

          הגב
        • posted by שי ללא גלוטן on ינואר 16, 2017

          כן בהחלט.
          העדשים אדומות עשיורת בחלבון ולכן אני משתמש בהם. גם קמח טף עשיר מאוד בחלבון ולכן זה יהיה מצויין.

            הגב
      8. posted by מלכי on פברואר 2, 2017

        היי,
        רציתי לשאול אם אפשר מהמתכון הזה לעשות לחמניות?

          הגב
        • posted by שי ללא גלוטן on פברואר 2, 2017

          בהחלט.
          במקרה של לחמניות הייתי מוסיף עוד מעט מים (5% – 10%).
          שי

            הגב
      9. posted by ליאור on פברואר 14, 2017

        הי, תודה על המתכונים הנפלאים! אני מנסה נואשות להבין אילו שמרים נחשבים ללא גלוטן ולא מצליחה…. אנא עזרתך.תודה!!

          הגב
        • posted by שי ללא גלוטן on פברואר 20, 2017

          שמרים יבשיים הם ללא גלוטן (אלא אם כתוב אחרת על האריזה).
          גם השמרים הטריים הם ללא גלוטן, אבל יש שמרים עם משפרי ובמשפרי האפיה יש גלוטן.
          שי

            הגב
      10. posted by דנה on פברואר 24, 2017

        היי שי
        באיזה קמח אפשר להשתמש במקום דוחן? קמח חומוס יתאים?
        האם אפשר לוותר על הקסנטן גאם?

          הגב
        • posted by שי ללא גלוטן on פברואר 25, 2017

          את הדוחן אפשר להמיר בקמח דורה לבנה (סורגום), לקמח חומוס יש טעם של… חומוס ולכן הוא לא מתאים לחלה מתוקה.
          לא, לא ניתן לוותר על הקסנטן גאם.
          שי.

            הגב
      11. posted by ליאור on אפריל 11, 2017

        הי, תודה על מתכונים מעולים! ניסינו כמה והתוצאות מדהימות!! שאלה,האם נקבל את אותה תוצאה גם בטחינה ביתית של דוחן ואורז?
        הכוונה במטחנת קמח טובה. ובמידה וכן, האם נדרשת הכנה מוקדמת? כמו השרייה וכו'? (למשל בקמח עדשים/ חומוס)?
        תודה וחג שמייח!

          הגב
        • posted by שי ללא גלוטן on מאי 28, 2017

          היי.
          תודה רבה. שמח לשמוע.
          אם מדובר במטחה טובה אז אין שום בעיה.
          בד"כ הבעיה במטחנות שהם טוחנות גס מידי ולכן המרקם אינו נעים בפה.
          בעיה שניה, היא שהחומר גלם מתחמם מאוד ומתחיל תהליך חימצון שנמשך כשבועיים ופוגע בערכים התזונתיים.
          במטחנה טובה, בד"כ אין את הבעיות האלו.
          חס ולחלילה!!! לא משרים, לא מחממים ולא נוגעים בדגן / קיטנייה לפני הטחינה. אנחנו ממש לא רוצים להכניס להם נזלים (איפה שיש נוזלים יש חיידיקים)
          בהצלחה.

            הגב
      12. posted by אילת on ספטמבר 4, 2017

        האם משפר אפייה יכול להחליף קסנטן גאם?

          הגב
        • posted by שי ללא גלוטן on ספטמבר 6, 2017

          היי אילת.
          תלוי באיזה משפר איפה מדובר.
          משפרי אפיה רגילים מיועדים בעיקר לעבודה על הגלוטן ולכן הם אינן תורמים לנו כלום.
          יש משפרי אפיה יעודיים לבצקים ללא גלוטן שהם בעצם תערובת של קסנטן וגואר גאם ובמילים אחרות זאת אותה הגברת בשינוי אדרת.
          שי.

            הגב
      13. posted by סיון on נובמבר 20, 2017

        הי,

        אני חדש בנושא האפיה ללא גלוטן…
        כשאתה רושם עמילן טפיוקה ועמילן תפוחי אדמה, האם הכוונה היא לקמח טפיוקה ולקמח תפוחי אדמה?
        תודה 🙂

          הגב
        • posted by שי ללא גלוטן on נובמבר 20, 2017

          היי,
          בעיקרון כן, אבל השם הנכון הוא עמילן ולא קמח.
          קמח זה משהו שטוחנים כגון חיטה, אורז, חומוס, וכו'. במקרה של תפו"א וטפיוקה מדובר בעמילן.

            הגב
          • posted by סיון on נובמבר 23, 2017

            אוקי, תודה! כלומר כשרושמים בסופר קמח במקרים האלו, הכוונה היא לעמילן

              הגב
      14. posted by קרן on ינואר 11, 2018

        הי,האם אפשר להתפיח ללילה במקרר ?

          הגב
        • posted by שי ללא גלוטן on אפריל 14, 2018

          היי,
          כן בהחלט.
          אני ממליץ להתפיח 15-20 דקות בחוץ ואז לילה במקרר.
          שי

            הגב
      15. posted by שירה בראון on יוני 29, 2018

        במה עוד אפשר להשתמש כתחליף לקמח עדשים אדומות חוץ מהטף שאין לי?
        יש לי קמח אורז מלא, קמח דוחן, חומוס, טפיוקה ותפו"א

          הגב
        • posted by שי ללא גלוטן on נובמבר 3, 2018

          היי שירה,
          את יכולה להשתמש באורז המלא או בדוחן.
          שי

            הגב
      16. posted by דנה on יולי 11, 2019

        אני רואה במתכון שיש רק התפחה אחת – אחרי הקליעה. האם לא מתפיחים את עיסת הבצק לפני שקולעים? הרי מקובל קודם להתפיח את הבצק, ללוש, לקלוע ולהתפיח שוב.
        כתבת כאן באחת התשובות שאפשר להתפיח גם לילה במקרר (אחרי 15 דקות בחוץ) – גם במקרה זה התכוונת להתפחה אחרי הקליעה?

          הגב
        • posted by שי ללא גלוטן on יולי 13, 2019

          היי דנה,
          הסיבות העיקריות שמתפיחים התפחה שניה בצק "רגיל" היא לתת לשמרים לפרק את העמילנים מהחיטה ולתת לגלוטן "להירגע" אחרי שהוא פותח במהלך הלישה.
          במקרה שלנו (ללא גלוטן) אין צורך לפרק את העמילנים (הם כבר מחוץ לדגן / קיטניה) וכמובן שאין צורך לתת לגלוטן להירגע, היות ואין לנו גלוטן בבצק, לכן לישה שניה והתפחה שניה, אינן נחוצות במקרה שלנו.

          שי

            הגב
      17. posted by יעל אופיר on אוגוסט 15, 2019

        שלום שי,
        תודה על המתכונים המצוינים. כל מה שניסיתי (בדרך כלל בוואריאציות טבעוניות ואחרות) הצליח מאוד – מלבד החלה. לא משנה מה אני מנסה – התפחה נוספת, פחות נוזלים, יותר נוזלים, שימון הידיים ועוד ועוד – תמיד הבצק נדבק ואי-אפשר לעבד אותו ביד. לא אסון, יש חלה טעימה ביותר בתבנית, אבל זה לא אותו דבר :-(.
        רעיון?

          הגב
        • posted by שי ללא גלוטן on אוקטובר 5, 2019

          היי יעל,
          בעיקרון אין בעיה עם החלה, אבל אני מניח לפי מה שכתבת שניסית להפוך אותה לטבעונית, כלומר ללא הביצים (גם ללא החמאה, אבל מלבד הטעם אין בעיה בהוצאת החמאה).
          אם אני הבנתי נכון, אז אכן הוצאת הביצים פוגמת במרקם של החלה, במקום ביצה את יכולה לשים רסק תפוחי עץ (כן, כן…לא טעיתי…). רסק תפוחי עץ הוא תחליף נפלא לביצים בהרבה מאוד מתכונים.
          בהצלחה.
          שי

            הגב

      כתיבת תגובה

      האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

      Average Member Rating

      (0 / 5)

      0 5 0
      Rate this recipe

      0 people rated this recipe