פשטידת כרישה לראש השנה (וכל השנה…)

2017-09-15
  • Prep Time : 0m
  • Cook Time : 0m
  • Ready In : 0m
[sg_popup id=”2″ event=”onload”][/sg_popup]בכל חג יש הבדלים בין המנהגים של יוצאי עדות המזרח לבין אשכנז. נוסח השירה שונה, נוסח התפילות, הגדת פסח מעט שונה ועוד ועוד, אבל בראש השנה מדובר בהבדל הגדול ביותר, לדעתי. כאשר הכרתי את אשתי, סיפרתי לה על הברכות של ראש השנה ועל “סדר” ראש השנה. היא לא ממש הבינה על מה אני מדבר, הרי מדובר בתפוח בדבש, רימון ושלום על ישראל. אז לא…לפחות לא אצלנו. בסדר ראש השנה יש לא מעט מאכלים וברכות מעבר לתפוח בדבש ורימון, שכמובן מלווים במעדנים מושלמים. אחד מהם הוא פשטידת כרישה שהיא בעצם סוג של לביבת כרישה (אחרי הכל זה מטוגן ולכן לא יכולה להיות ממש פשטידה…) הבאה מהברכה “יכרתו אויבנו ושונאינו”. עד היום אני זוכר איך כל שנה היינו מחסלים את אותה פשטידה מטוגנת ומתלוננים למה אוכלים אותה רק פעם בשנה. אמא שלי הייתה יש טוענת “שזה ממש קל להכנה ואם אתם רוצים אין בעיה…” ככה הייתה עוברת לה עוד שנה עד הפעם הבאה 🙂 אז הנה הגרסה ללא גלוטן וגם לא מטוגנת, למי שרוצה, לכל השנה ולא רק פעם בשנה.

שי ללא גלוטן

פשטידת כרישה לראש השנה (וכל השנה...)
Print Recipe
מנות זמן הכנה
2 רינג 10 10 דקות
מנות זמן הכנה
2 רינג 10 10 דקות
פשטידת כרישה לראש השנה (וכל השנה...)
Print Recipe
מנות זמן הכנה
2 רינג 10 10 דקות
מנות זמן הכנה
2 רינג 10 10 דקות
מרכיבים
מנות: רינג 10
הוראות
הכנת הבלילה
  1. נתחיל מהערה לסוף התהליך. אם בחרנו לטגן את הפשטידה לא מוסיפים שמן לבלילה. אם החלטנו לאפות בתנור יש להוסיף חצי כוס שמן זית.
  2. מכינים פירה מתפוחי האדמה. מחוררים עם מזלג את תפוחי האדמה ומחממים במיקרו כ- 8-10 דקות עד קבלת תפוחי אדמה רכים. מוציאים בזהירות, מקלפים את הקליפה ומועכים לפירה.
  3. במקביל להכנת הפירה, מחממים סיר עם מים, פורסים את הכרישה לטבעות בעובי של חצי ס"מ ומבשלים את הכרישה כ 5 עד 7 דקות עד ריכוך.
  4. מערבבים את הכרישה עם הפירה, מצננים (חשוב) ומוסיפים את הקמח,ביצים מלח ופלפל שחור. ** אם החלטנו לאפות בתנור, יש להוסיף חצי כוס שמן זית **
  5. לשים ביד את כל הבלילה עד קבלת מרקם אחיד
טיגון
  1. לצערנו הרב, הטיגון כמובן טעים הרבה יותר, אבל כמויות השמן לא קטנות וגם התהליך קשה יותר.
  2. טיגון: שמים במחבת שמן עד כ- 1/4 מגובה פשטידת הכרישה. בזהירות שופכים את הבלילה ויוצרים צורה של רינג (עגול). מטגנים על אש נמוכה.
  3. כאשר החלק שבשמן מוכן, בזהירות!!! שופכים את השמן לסיר קטן מניחים בצד (הפשטידה עדיין במחבת אבל ללא שמו וכמובן לא על האש). לוקחים מחבת נוספת, שופכים כף שמן מהסיר, שמים את המחבת (החדשה) על המחבת עם הפשטידה (כמו מכסה) ובזהירות הופכים. נכון לעכשיו יש לנו את הפשטידה על המחבת החדשה, ללא שמן ועם הצד הלא מוכן כלפי מטה. מוסיפים את השמן מהסיר ומטגנים עוד 5-7 דקות עד שמוכן.
אפיה
  1. קל הרבה יותר, חשוב לא לשכוח להוסיף את השמן זית.
  2. מחממים את התנור ל 220 מעלות.
  3. בתוך תבנית על נייר אפיה מניחים את הבלילה ומשטחים לריבוע או לעיגול.
  4. אופים כ- 25 דקות ויש לנו מעדן מושלם
שתף את המתכון
Powered byWP Ultimate Recipe

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Average Member Rating

(0 / 5)

0 5 0
Rate this recipe

0 people rated this recipe

Leek Pie for Rosh Hashanah (and all year round)

2017-09-15
  • Prep Time : 0m
  • Cook Time : 0m
  • Ready In : 0m

[sg_popup id=”2″ event=”onload”][/sg_popup]

On every holiday there are differences between the customs of the Sephardim and Ashkenazim. The wording of the songs is different, the wording of the prayers, the Passover Haggadah is a little different, and more and more, but Rosh Hashanah has the biggest difference in customs, in my opinion.
When I met my wife, I told her about the blessings of Rosh Hashana and the Rosh HaShana “Seder”. She did not really understand what I was talking about, because is about an apple in honey, a pomegranate and that is it. So no … at least not with us.
On Rosh Hashanah there are quite a few dishes and blessings beyond the apple and pomegranate, which of course are accompanied by perfect delicacies.
One of them is a spinach quiche which is actually a kind of a spinach pancake (after all it’s fried and therefore can not really be a quiche …) coming from the blessing of beets – “Remove our sins.” (the word ‘remove’ and the word ‘beets’ have the same root in Hebrew.)  How exactly beets have become spinach I have not quite a clue, just as the sweet and wonderful Haroset, is the bitter Maror of Passover ….

To this day I remember how every year we would devour the same fried quiche (both spinach and leek) and complain about why it is eaten only once a year. My mother always claimed that “it’s really easy to prepare and if you want to, I have no problem making it …” And then another year would goby until next time we ate it 🙂
So here’s the gluten-free and non-fried version, for those who want to, for the whole year and not just once a year.

שי ללא גלוטן

Leek Pie for Rosh Hashanah (and all year round)

Print Recipe

מנות זמן הכנה
2 10 rings 10 minutes

מנות זמן הכנה
2 10 rings 10 minutes

Leek Pie for Rosh Hashanah (and all year round)

Print Recipe

מנות זמן הכנה
2 10 rings 10 minutes

מנות זמן הכנה
2 10 rings 10 minutes

מרכיבים


מנות: 10 rings

הוראות
Preparation of the batter
  1. Let’s start with a note for end the process.
    If you choose to fry the quiche, do not add oil to the batter. If you decide to bake it in the oven add half a cup of olive oil

  2. Prepare mashed potatoes.
    Poke the potatoes with a fork and heat in the microwave for about 8-10 minutes until the potatoes are soft.
    Remove carefully, peel and mash into mashed potatoes

  3. While preparing the mashed potatoes, heat a pot with water, slice the leek into rings of half a cm thick and cook the leek for about 5 to 7 minutes until softening.

  4. Mix the leek with mashed potatoes, cool (important) and add the flour, salt, eggs and black pepper.
    ** If we decided to bake in the oven, add half a cup of olive oil

  5. Mix all the batter by hand until you get a smooth texture

Frying Option
  1. Unfortunately, frying of course is much tastier, but the amount of oil is not small and the process is more difficult.

  2. Frying: Place oil in an oil pan up to 1/4 of the height of the leek quiche.
    Carefully pour the batter and form a round shape. Fry on low heat

  3. When the part in the oil is ready, carefully !!! Pour the oil into a small pot and set aside (the pie is still in the pan but without oil and of course not on the fire).
    Take another pan, pour a tablespoon of oil from the pot, put the pan (new) on the pan with the pie (like a lid) and carefully turn it over.
    We currently have the pie in the new pan, without oil and with the unprepared side facing down.
    Add the oil from the pot and fry for 5-7 minutes until ready.

Baking option
  1. Much easier, it is important not to forget to add olive oil

  2. Heat the oven to 220 degrees.

  3. In a baking pan, place a baking sheet and then place the batter and spread to a square or circle.

  4. Bake for about 25 minutes and you have a perfect delicacy

שתף את המתכון

Powered byWP Ultimate Recipe

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Average Member Rating

(0 / 5)

0 5 0
Rate this recipe

0 people rated this recipe